Emakeelepäeva tähistamine

2019. aasta on Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt kuulutatud eesti keele aastaks.
Kristian Jaak Petersoni sünniaastapäeval 14. märtsil tähistas Käina koolipere emakeelepäeva aktusega. Päevakohase sõnavõtuga esines eesti keele ja kirjanduse õpetaja Maiu Hiis, jäi kõlama mõte, et väikerahvas peab nägema vaeva oma kirjakeele hoidmisega, see ei ela ega säili iseenesest. Eesti keel on eestlaste asi, mitte ainult eesti filoloogide või keeleteadlaste asi.
Pilleriin Altermann Kärdla raamatukogust tutvustas eesti lastekirjanike uuemaid raamatuid ning soovitas kauni eesti keelega sõprust sobitada just kirjanduse kaudu. Kuulati kauneid eestikeelseid laule õpilaste esituses ning Anna Haava luuletust „Köögis seisab“ ning Ilmar Trulli luuletust „Emakeelepäevapraad“. Teise klassi näitetrupp esitas lõbusa näidendi „Kass ja koer“, millele koolipere kaasa elas. Traditsiooniliselt lõpetati aktus ühiselt koolilaulu lauldes.
Emakeelepäeva lõpetas 8. klassi õpilase Anti Tamme loovtöö raames valminud ja tema juhtimisel läbi viidud „Emakeelepäeva mälumäng“ 7. – 9. klassi õpilastele.