5. klass kohtus Lepaniidi talu rahvaga

Kolmapäeval, 9. oktoobril, kohtus ettevõtlusnädala raames V klassi õpilastega Hiiumaa Lepaniidi talu perenaine Kaire Vannas.
Kohtumisest jutustab V klassi õpilane Karoliina järgmist: Kaire näitas meile palju pilte ja videoid oma talust, loomadest, kelleks on kitsed ja lambad ning karjakoerad, erinevatest töödest ja talutoodetest. Paljudele piltidele oli tal juurde jutustada ka huvitav lugu või juhtum loomadest.
Huvitav oli vaadata pilte keerulise kujuga porganditest ja kartulitest. Selgus, et meie kooli kokad valmistavad toitu just Lepaniidi talu kartulitest, porganditest ja peetidest. Saime teada, et hooajatöid aitavad talus teha vabatahtlikud, kes on tulnud erinevatest maadest. Kaire oli kaasa võtnud kraasimise masina ja voki. Saime ise proovida villa kraasimist ning nägime, kuidas kraasitud villast voki abil lõng valmib. Kohtumise lõpuks maitsesime talus toodetud imehead karamelli-maiust, mis oli valmistatud kitsepiimast.
Kohtumisel arutati, kui palju erinevaid töid talus tehakse ning milliseid oskusi talunikul peab olema, et kõigega toime tulla, neid loetleti 17: näiteks põlluharija, mehhanisaator, taimekasvataja, loomakasvataja, loomaarst, lüpsja, karjak, villapügaja, karjakoerte dresseerija, raamatupidaja, toidutehnoloog, müügispetsialist, müüja, IT asjatundja jm. Enamus oskustest on talunikud õppinud selgeks töökogemuse kaudu või heade sõprade abiga.

Aitäh, hea Lepaniidi talu pere!

Julia Gurjeva