Kallis Käina Koolipere

Kallis Käina Koolipere

Meil on nüüd selgem ettekujutus eriolukorrast, oleme ju 2 nädalat olnud e-õppel. See, mida seni ainult proovisime, kui aega ja energiat üle jäi, on nüüd hädavajalik kooli toimimiseks. Ühtepidi saame hetkel aru, kui hea on meie e-riik ja näeme ära ka selle puudused.

Minule on selles kriisis suureks eeskujuks olnud õpetajad, kes on käigu pealt oma tegemised ümber teinud ja teevad õhtutundideni suurt jagamistööd üksteisega, et ikka paremini kõik toimima saada. Aitäh Teile, Õpetajad, et olete meie e-riigi eesliinil väga suurepärased!

Siis ma vaatan lapsevanemaid, kes on valmis andma lihtsalt ära oma arvuti, et keegi ei peaks olema eemal e-õppest ja näen ka neid, kes panevad kohe sotsiaalmeediasse postituse koduse ülesandega, sest eKool  on olnud ülekoormusega maas… Vaatan, kuidas igas kodus on nüüd äkki õpetajad olemas, kes Te teete oma lastega päevaplaane ja õpite, käite jalutamas – hoolite – aitäh Teile, head Lapsevanemad, Te olete väga erilised inimesed!

Ja siis ma näen, et õpilased on meil vahvad ning näevad juba arvutit ja nutiseadet tööriistana, millega saab lisaks mängimisele palju muudki ära teha. Aitäh Teile, Õpilased, sest siit saate tulevikuks väga hindamatu kogemuse, kuna õpite oma aega planeerima ja vastutust võtma!

Tegelikult imetlen ma ka meie poemüüjaid, kes seisavad selle eest, et meil kodus söök ja muu vajalik otsa ei saaks. Meil on ka eeskujulikud poeskäijad, kes annavad sotsiaalmeedias nõu, kuidas võimalikult vähe poes olla. Lasen ka panna endale edaspidi poekoti valmis, et poleks niisama riiulite vahel ja kassa juures passimist. Sedasi olen hoolivam poemüüjate suhtes ja oma lähedaste suhtes ka. Aitäh Teile, Poemüüjad, et olete julged ja vaprad meie esmavajaduste eest seisjad!

Lisaks sellele, et oleme tublid olnud, peame edaspidi ikkagi ülimalt ettevaatlikult tegutsema. Viirus on Hiiumaal kohal ja Käina pole ka puutumata jäänud. Hetkel on 6 Hiiumaaga seotud inimest andnud positiivse testi. Testida saab Kärdla haigla juures olevas telgis. Testimise võimekus on seal hetkel umbes 15-20 testi päevas, aga see number kindlasti läheb suuremaks.

Välismaine kogemus on see, et need, kes on teinud pealtnäha karmid ja järsud otsused viirusega võitlemises, pole seda pidanud kahetsema. Hoopis siis peame kahetsema, kui oleme kergelt otsustanud mingisuguse suurema ürituse korraldada. Hetkel on piisavalt suur üritus juba kahekesi jalutaminegi. Hoiame, palun, seda põhimõtet au sees, siis me ei anna viirusele võimalust edasi kanduda!

Soovin Teile kõigile, et oleksite hoitud ja kaitstud ning et me ei teeks midagi mõtlematult.

Joel Pulk

28.03.2020