Kohtumine kirjanikuga

Reede, 9. oktoobri hommik viis meid nädalalõpu meeleollu. 3.–6. klassi lapsed olid kogunenud kooli saali kohtuma populaarse lastekirjaniku Ilmar Tomuskiga. Kirjanik jutustas nappide täpsete väljenditega oma elust: kõigehuviline kolmeline põhikoolis, andekas sportlane, üliõpilane, vahele tuli Vene sõjavägi, siis pööre õpingutes, kehalise kasvatuse asemel eesti keel, õpetajaamet Kadrinas ja lõpuks töö keeleinspektsioonis.

Pärast seda, kui Astrid Lindgren talle end unenäos ilmutas, hakkas Ilmar Tomusk kirjutama lasteraamatuid. Inspiratsioon tuli kodust oma laste käest ning esimene raamat kandiski pealkirja „Tere, Volli!“ (2007). Paari aasta pärast sai omanimelise raamatu ka teine poeg – „Vend Johannes“. Seejärel hakkas raamatuid tulema nagu Vändrast saelaudu, igal aastal mitu menukit.

Tomusk rääkis oma elust ja raamatutest, olulistest asjadest ning naeruväärsetestki vaikselt ja kaasakiskuvalt, nähtamatu muie suunurgas. Käina õpilased ja õpetajad kuulasid huviga, ostasoovijaid kogunes kenake hulk. Direktorgi lahkus saalist, näpus „Kriminaalne koolipapa. Viienda A kriminalistid“.

Anu Hülg