Noorte pressikonverents

Reedel 5. märtsil toimus üle eestiline Noorte Pressikonverents “Kooroonaviirus: levik ja piirangud”, millest meie kooli õpilastel oli võimalus osa võtta. Õpilaste koostatud küsimustele vastasid tervise- ja tööminister Tanel Kiik, teadus- ja haridusminister Liina Kersna ning terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma. Konverentsil arutati erinevatel covid-19 viirusega seotud teemadel. Alustati teemadega nagu lõpuklasside eksamid, maskide kandmine ning arutati lähikontaktsete ja distantsõppe teemadel.

Lõpuklassidel oli suur küsimus – miks ei vähendata eksamite mahtu ja miks ei jäeta sarnaselt eelmisele aastale eksameid ära? Liina Kersna vastas, et eksamid toimuvad kindlasti, sest nende tulemusel saame vaadata kus on hariduses lüngad ja mida tuleb veel õppida. Õpilasi saab hiljem individuaalselt nendes asjades aidata.

Vastati küsimusele – mida teha kui õpetaja ei ole nõus maski kandma sest Eesti Vabariigis on üle kaheteistkümne aastastele see kohustuslik? Soovitati rääkida kooli õppealajuhatajaga või direktoriga ning, kui see ei ole tõhus, ise terviseametiga ühendust võtta.

Õpilastel tekkis küsimus miks ei kuulutata välja eriolukorda nagu kevadel? Selle peale vastati, et kevadel kuulutati eriolukord välja sellepärast, et olukord oli kõigi jaoks uus ning vägagi ootamatu. Keegi ei osanud ette aimata mis ees ootab ja viiruse leviku suurenemisele kaasa aitab, mistõttu riik otsustas, et on kõige ohutum ja mõistlikum välja kuulutada eriolukord.

Samuti avaldas Mari-Anne Härma, et koolide distantsõppele saatmine on kõige viimane meede, mida kasutusele võtta, kuid kõige tõhusam viiruse leviku takistamise võimalus.

Konverents oli väga hariv. Noored said vastused oma küsimusele. Selliseid otse noortele suunatud pressikonverentse korraldatakse tulevikus veel.

Tuuli Kruusmägi, Laura Tekla Mežule ja Marilin Tisler 8. klassist.